5G мрежата е сто пати побрза од 4G

5G мрежата е сто пати побрза од 4G

Новата 5G технологија, иако честопати е во средиштето на теориите на заговор и лажните вести за штетноста, во пракса носи големо подобрување на постојната технологија 4G/LTE.

Брзината е една од најголемите предности на мрежата 5G и се очекува да биде до 100 пати побрза од редовниот 4G.

Брзината на преземање(download speed), која се проценува на околу 10 MB/s кај мрежата 4G / LTE Advanced, за 5G мрежата е 100 MB/s.

Со овие брзини, 2-часовен филм може да се преземе за помалку од 10 секунди.

Повеќето 5G мрежи се изградени на супер-фрекфентни бранови. Повисоките фреквенции можат да пренесат многу повеќе податоци и тоа да го направат многу побрзо отколку 4G мрежата.

Новата мрежа треба да има значително поголем капацитет од 4G. Ова ќе значи подобар сигнал за мобилните телефони, но и поврзување на многу поголем број уреди на мрежата.

Уште една предност е скратената латентност, односно мрежното каснење. Тоа претставува времето што е потребно за уредите да комуницираат едни со други, или со серверот што им испраќа информации – времето што поминува помеѓу едно лице што испраќа порака на друго лице, и моментот кога телефонот на другото лице регистрира дека има нова порака. Иако се работи за милисекунди, тие ќе бидат скоро непостоечки во мрежата на 5G (1 милисекунда).

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments