Adobe ја додава својата алатка „content authenticity“ на најновата бета верзија на Photoshop.

Тој е дизајниран за кредитирање уметници и борба против дезинформации.

Adobe ќе им дозволи на некои клиенти на Adobe Creative Cloud да пробаат алатка што гради доверлива атрибуција директно на сликата. Како дел од поголемата надградба на софтверот, Adobe оди напред со Иницијативата за автентичност на содржината, систем што го предложи минатата година. Алатката додава дополнителен панел на Фотошоп и со него се прикачуваат метаподатоците што се поддржани од страницата за споделување уметности Behance, во сопственост на Adobe.

Adobe прикажува како точно работи процесот на видео. Системот им овозможува на корисниците да менуваат четири вида метаподатоци: минијатура на слика, име на лицето што ја создава сликата, некои широки информации за видовите на направени уредувања и оригиналните средства што се користат за создавање на сликата. Овие се криптографски потпишани, така што ќе се види ако некој се погази со нив.

Ако сликата е поставена на Behance, корисниците можат да ги видат сите тие информации како скокачки панел или можат да кликнат на посебна веб-страница. Панелот CAI доаѓа во „избор на клиенти“ во бета-изданието на Photoshop во текот на следните неколку недели.

Демонстрациското видео на Adobe навестува како системот може да биде корисен. Ако еден од оригиналните средства на композитна фотографија исто така користел CAI, на пример, можете да кликнете и да ги видите и целосните детали за тоа – во суштина да им дадете на уметниците алатка за атрибуција со еден клик кога тие градат на слики на други луѓе. Како што претходно разговаравме, CAI не е дизајниран да спречува определени тролови да глумат слика. Но, ако сакате да разјасните дека сте фотошопирале слика, CAI е исто така едноставен и низок клуч начин да го направите тоа.

Adobe на крајот сака многу апликации, веб-страници, па дури и камери за поддршка на CAI – веројатно со надеж дека ќе го направи де факто стандард за припишување на слики. Ефективноста на CAI во крајна линија зависи од тоа колку може да се купи преку поширокиот интернет, а Adobe именуваше неколку партнери од висок профил како што се Microsoft, Twitter и Компанијата NewYork Times. Засега, сепак, Adobe ќе види како работи опцијата во рамките на сопствениот екосистем.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments