Ајкулите се „функционално исчезнати“ од корални гребени од еден во пет според сеопфатното тригодишно истражување

Ајкулите се „функционално исчезнати“ од корални гребени од еден во пет според сеопфатното тригодишно истражување

Во глобалното истражување на коралните гребени започнато од двајца морски биолози од Меѓународниот универзитет во Флорида научници од целиот свет утврдиле дека ајкулите недостасуваат од 19 проценти од светските корални гребени.

Студијата користеше 18.000 часови снимки од подводни фотоапарати за да се испитаат 371 тропски гребен низ океаните во светот,на 69 од гребени ниту една ајкула не била сведок за време на нивниот период на набудување, ајкулите се особено ранливи растат бавно и не создаваат многу потомци a истовремено, некои култури јадат повеќе месо од ајкула.Бахамите беа први меѓу сите области испитани во однос на бројот на ајкули од гребен разликата помеѓу испитаната област се должи најмногу на густината на човечката популација.

Остануваат можностите за зачувување на ајкулите со гребени: светилиштата на ајкули, затворените области, границите на улов и отсуството на ѓубриња и долги патеки беа поврзани со значително поголемо релативно изобилство на ајкули со гребени пишуваат истражувачите во својот труд.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments