Уште еден Starlink? Ако може Musk, може и Русите.

Голема толпа наскоро може да се формира во орбитата на Земјата. Покрај илјадниците сателити што SpaceX – Elon Musk планира да ги испрати (или веќе ги испрати), друга земја е заинтересирана за сличен проект.

Starlink на Musk, сателитски систем за обезбедување Интернет конекција во тешко достапните области, наскоро би можел да добие некаква конкуренција. И тоа од Русија.

Институтот за дизајн за петта генерација, кој е дел од високотехнолошкиот центар „Сколково“ во Москва и технолошкиот парк „Академпарк“ во Новосибирск, планира да лансира голем број мали сателити за IoT (Интернет на нештата).

Нашите идни планови вклучуваат лансирање на цело стадо мали сателити за воспоставување комуникации во сегментот М2М (машина-за-машина), рече рускиот институт, но не прецизираше во која временска рамка тоа треба да се случи.

Радио модулот наменет за комуникации во моментов се тестира на сателитот Норби, кој беше лансиран во орбитата од вселенското пристаниште Плесецк на 28 септември.

Сателитот е во орбита и сите тестови за комуникација досега поминаа без тешкотии. Самиот сателит Норби нема да биде дел од замислен кластер сателити во орбитата, туку служи само за тестирање на можностите на платформата и на самиот модул во реални услови.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments