Alibaba можно е да биде следната жртва на Доналд Трамп

Трговскиот конфликт меѓу САД и Кина зафаќа милиони луѓе

Нови информации од CNN откриваат дека Alibaba наскоро може да биде ставена на црната листа во Соединетите држави, што би ги ограничило нормалните можности за бизнис со американски компании како Huawei и TikTok.

Драстичната промена и приоритетите на надворешната политика на САД создаваат сериозни предуслови за економска и геополитичка неизвесност.

Алибаба е една од водечките светски трговски малопродажни мрежи и Интернет корпорации, а дејствијата против нив сигурно ќе предизвикаат реакција од Кина.

Обвинувањата се повторно поврзани со конзервативниот шпионажен екосистем контролиран од владата во земјата.

Сè уште не е преземена никаква официјална акција против Алибаба, но таквиот потег дефинитивно ќе ги продлабочи односите меѓу двете земји.

Санкциите против компанијата може да имаат долгорочно влијание врз нивните приходи, бидејќи тие се потпираат на полупроводници и софтвер од американски производители.

Доколку Доналд Трамп поведе санкции против Алибаба, тоа ќе го блокира нивниот пристап до такви производи, што може да влијае на облачната инфраструктура на компанијата, која обработува милиони нарачки на потрошувачи секој ден.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments