АМЦ театрите предупредуваат дека може да останат без готовина до крајот на 2020 година.

Постојат неколку опции, но тие не се совршени.

AMC театрите ги предупредуваат инвеститорите дека без постојан проток на филмови за да ги доведат луѓето во преостанатите кина што ги има отворено, компанијата може да остане без готовина до крајот на 2020 година.

Не е изненадување што театарската индустрија боли. Скоро секој голем блокбастер (филмови што може да ги натераат луѓето евентуално да посетуваат театар во средината на пандемијата) е вратен назад до 2021 година, а театрите сè уште отворени работат со намалени капацитети. Резултатите не се одлични; Warner Bros и Christether Nolan’s Tenet – единствениот значаен блокбастер што студио се обиде да го објави – не успеа да настапи во САД, каде што театрите на големите пазари како NewYork и Los Angeles остануваат затворени. Следниот голем филм е Wonder Woman 1984 и секогаш постои шанса да се помести од сегашниот датум на објавување на 25 декември.

За да се избегне потенцијално катастрофалното финансиско влијание што тековната пандемија ќе го има врз нејзините деловни активности, АМЦ изложува неколку потенцијални начини на собирање готовина, според јавните документи поднесени денес. Ова вклучува продолжување на преговорите со сопствениците за исплата на закуп на локации во театарот, започнување заеднички вложувања со други деловни партнери и потенцијално распродажба на средства. Како што стои во моментов, „според постојната стапка на согорување на готовина, [АМС] предвидува дека постојните парични ресурси во голема мера ќе бидат исцрпени до крајот на 2020 година или почетокот на 2021 година“.
Главниот финансиски директор на АМС, Шон Гудман, исто така ги предупредува инвеститорите преку јавни документи дека постои „значителен ризик“ претходно споменатите потенцијални извори на дополнителна ликвидност да не се случат навистина – или, продолжи тој, дури и ако АМЦ театрите подигнат некаква форма на ликвидност преку тие потенцијални патишта, нема да биде доволно за да се надоместат загубите на АМЦ. Ефективно, Гудман им дава до знаење на инвеститорите дека е крајно тешко да се предвиди нешто во моментов, и „не може да има уверување“ дека кој било од плановите наведени погоре правилно може да го реши проблемот.

„Нашата способност да бидеме предвидливи е неизвесна поради непозната големина и времетраење на пандемијата КОВИД-19“, се вели во документите.

АМЦ театрите не е единствената компанија која се соочува со сè позагрижувачка иднина. Regal, кој е во сопственост на CineWorld, минатата недела објави дека засега ќе ги затвори своите кина. Со тоа би се намалиле трошоците, за кои извршниот директор Mooky Greidinger изјави за CNBC дека се зголемуваат со тоа што театрите се отворени. АМЦ театрите во моментов работат само на локации што се отворени со капацитет од околу 20-40 проценти. Според компанијата, тоа претставува приближно 83 проценти од театрите во САД. Меѓутоа, откако започна со работа, посетеноста на кината е намалена за 85 проценти од година во година.

Една од најголемите неизвесности театарски ланци како лицето АМЦ е неможноста да се предвиди однесувањето на потрошувачите. Дури и масовно да се отворат театрите следната година, студија може да продолжат со одложување на филмовите доколку луѓето останат дома. Студијата како Desney, Warner Bros и Universal може да ги преместат своите наслови во услугите за стриминг. АМЦ Театрите соработуваат со Universal за да го скрати театарскиот прозорец на само 17 дена, што ќе му овозможи на Universal да го продаде директно на потрошувачите со побрза стапка и ќе им даде на АМЦ Театрите дел од приходите.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments