AMD доби патент за x86 хибриден процесор big.LITTLE!

Новиот добиен патент потврдува дека AMD работи на хибридни процесори.

AMD развива своја технологија за хибриден процесор x86, формулирана со хибридната топологија на процесорот Arm big.LITTLE, што ги инспирираше хибридните процесори на Intel. Врз основа на развиената технологија, процесорот има два вида јадра на процесорот со многу различни перформанси / ват опсези. Еден од нив се фокусира на перформансите и не работи под оптоварувања на мала обработка. Другиот се справува со најлесните пресметувања, кои не бараат моќни јадра. На овој начин, двата типа на јадра се исто така тешки за производство, бидејќи тие содржат значително различни микроархитектури и инструкции на јадрото на процесорот.

AMD поднесе патент што го опишува неговиот метод за справување со обемот на работа за да се префрлате на два типа на јадро на процесорот. Во овој патент, има одредена логика при префрлување помеѓу двата основни типа, за разлика од хомогените дизајни на јадрото на процесорот каде обемот на работа од едното јадро непречено се враќа преку кеш меморија како L3.

Според патентот за кој AMD се пријави, логиката на AMD за префрлување помеѓу јадрата на процесорот се определува од повеќе фактори, вклучително и употребата на јадрото на процесорот, употребата на меморијата, потребата за множества на инструкции што се наоѓаат само во јадрата за перформанси и состојбите на машинската архитектура. Патентот, исто така, накратко се однесува на механизам за управување со енергија што заштедува енергија на системот со исклучување на два основни типа засновани на употребата. Во овој поглед, можеме да кажеме дека заштедата на енергија е исто така примарна цел на која било голема топологија.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments