AMD го купува Xilinx за 35 милијарди долари.

Гласините се покажаа како точни, AMD официјално објави аквизиција на Xilinx, вреден 35 милијарди американски долари.

Ова го зголеми целниот пазар на компанијата (ТАМ) на 110 милијарди долари, така што инвеститорите можат да ги тријат рацете од задоволство.

Вкупно, аквизицијата значи зголемување на работната сила на 13 000 инженери и годишна инвестиција од 2,7 милијарди долари во истражување и развој. Значи, сосема нова страница и подигнување на целокупниот бизнис на повисоко ниво. Исто така, акционерите на AMD ќе поседуваат околу 74 проценти од акциите, а Xilinx околу 26 проценти од акциите.

Извршниот директор на AMD, ќе продолжи да биде на раководна позиција, само што сега нејзиниот делокруг ќе биде проширен за оваа аквизиција. Во исто време, претседателот и извршниот директор на Xilinx, , ќе стане претседател на одделот „Иницијативи за бизнис и стратешки раст“, ​​а најмалку двајца директори на Xilinx ќе се приклучат на бордот на директори на AMD. Трансакцијата треба да биде официјално завршена до крајот на 2021 година.

Патем, Xilinx е најпознат по своите програмибилни кола (FPGA), и заедно со AMD ќе произведува процесор, графички процесор, FPGA, SoC и разновиден софтвер. Овие компании работеле тесно на проекти за длабоко учење во минатото, па за нив не е ништо ново да работат заедно на идни проекти, работни места и предизвици.

Значи, AMD сега стана доволно голем за да го „копира“ Intel, неговиот најголем конкурент. Бидејќи токму Intel пред четири години го купи најголемиот конкурент на Xilinx во бизнисот со FPGA. Станува збор за компанијата Altegra, а вредноста на бизнисот во тоа време беше 16,7 милијарди долари. Ова ќе им ги даде потребните засилувања на AMD кои дополнително ќе го загрозат Intel на пазарот.

Сè на сè, клиентите ќе бидат сведоци на една жестока битка, од која ќе добијат многу за возврат со оглед на тоа што една компанија ќе турка друга до крајност во секоја смисла …

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments