AMD RX 6900XT постави светски рекорд!

Графичката картичка RX6900XT на AMD уште еднаш постави светски рекорд за највисока можна фреквенција на GPU.

Заедницата за оверклокување и игри наречена OGS успеа да добие огромна изведба од 3,3 GHz од RX 6900XT со помош на течен азот. Тековниот рекорд на брзина од 3,2 GHz беше соборен на истата картичка Powercolor Red Devil Ultimate RX 6900XT од друг оверклокер по име Der8auer.

OGS го тестираше 6900XT во графички тест наречен Fire Strike Extreme, каде што доби 37618 поени. Ова е одлична оценка за една графичка картичка и ако не користите систем за течен азот, треба да креирате систем за повеќе графички картички за да го срушите тој рекорд.

3,3 GHz е големо достигнување за графичките картички на AMD rDNA2 произведени од TSMC. Кога AMD ја објави серијата RX6000, која лесно достигнуваше над над 2,5 GHz, Nvidia не можеше да ја достигне ниту оваа вредност со картичките во серијата Ampere, најновата во своето време.

Најинтересно е што структурата на rDNA2 архитектурата на AMD вклучува многу повеќе карактеристики отколку 3,3 GHz. Во видео за оверклокување на оверклокерот Der8auer RX6900XT на 3,2 GHz, тој спомена дека AMD користи вештачки ограничувач на брзината што ја ограничува брзината на 3 GHz на одредени и заеднички развиени графички картички.

Сепак, вештачкото ограничување на брзината на графичката картичка RX 6900XT Liquid Powercolor Red Devil Ultimate, користена од Der8auer, е 4,0 GHz. Значи, ова значи дека можеме да видиме дури и многу повисоки фреквенции во серијата RX6000 во иднина.

Овие вештачки ограничувачи на брзината од AMD можат да ни дадат идеја за тоа што ќе донесе rDNA3 и производите од следната генерација. Ако rDNA2 веќе може да достигне 3,3 GHz со систем на течен азот, можеби можеме да достигнеме 4,0 GHz со графички картички од следната генерација од AMD или Nvidia.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments