AMD надмина 100 милијарди во вредност

Историска пресвртница за AMD

Дизајнерот на полупроводници AMD се искачува на нови височини на отворениот пазар, откако ги откри резултатите од заработката за вториот квартал од фискалната 2020 година минатиот месец.

AMD на пазарот за централна преработувачка единица (процесорот) беше ослабнат минатиот месец кога Intel го призна поразот во фабриката за производство на 7nm и призна дека производите произведени на овој јазол преку сопствените капацитети се соочуваат со одложувања.

Врз основа на сегашниот оптимизам на пазарот за AMD, компанијата денес порасна 100 милијарди американски долари пазарна вредност или капитализација, бидејќи цената на акциите допре до ново високо ниво од 85,80 $.

Во друга важна победа за AMD, компанијата објави денес дека технолошкиот гигант од Cupertino, 27-инчниот iMac десктоп компјутер, бил надграден со својата Radeon Pro 5000 GPU постава.

Apple, за кој е познато дека игра работи приближно до градите, имаше силикон за својот производ изграден исклучиво од AMD.

Меѓутоа, додека AMD успеа да го убеди Apple за основаноста на своите графички процесор, тој сè уште напредува да ги замени процесорите на Intel со оние дизајнирани од самиот Apple.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments