AMD Ryzen 6000 Warhol може да дојде на брзина до 5 GHz!

Се појавија првите резултати од перформансите на процесорите AMD Ryzen 6000 и Ryzen 7000.

AMD оствари значителен успех со својата Zen архитектура во последните неколку години. Во оваа насока, AMD, кој е во многу тесна конкуренција со Intel, сега се подготвува да се појави пред корисниците со процесорите на сериите Ryzen 6000 (Warhol) и Ryzen 7000 (Raphael). Додека корисниците со нетрпение ги очекуваа новите модели од серијата, денес се појавија првите резултати од перформансите на овие модели.

Ако се сеќавате, со вестите што ги објавивме неодамна, рековме дека процесорите од серијата Ryzen 6000 ќе дојдат со сериозно зголемување на перформансите. Сега, со споделените извештаи, се наведува дека процесорите Ryzen 6000, со код име Warhol, ќе понудат подобри перформанси за 9 проценти воопшто и 12 проценти во некои апликации во споредба со Ryzen 5000 процесори со Zen 3 архитектура.

Покрај тоа, меѓу споделените информации е дека овој процесор, кој се очекува да биде објавен во четвртиот квартал од 2021 година, ќе биде домаќин на архитектурата Zen 3+ и ќе се произведува со процес на изработка од 6 nm. Покрај тоа, според информациите обезбедени од YouTube каналот наречен RedGamingTech, се вели дека Ryzen 6000 може да достигне фреквенција од 5 GHz.

Во исто време, кратко беа споменати и процесорите од серијата Ryzen 7000, со кодно име Raphael, кои AMD ќе бидат објавени во 2022 година. Се наведува дека Ryzen 7000, со кодно име Raphael, ќе се произведува со процес на изработка од 5 nm и ќе има 16 јадра и 32 нишки. Покрај тоа, овој процесор со архитектура Зен 4 се очекува да има 40-45 проценти подобри резултати од процесорите од серијата Ryzen 3000 со архитектура Зен 2 и 20-25 проценти подобри од архитектурните процесори Зен 3. Покрај тоа, овој процесор, за кој се вели дека доаѓа со значително зголемување на IPC (упатства на час), исто така, ќе вклучува интегрирана графичка картичка базирана на архитектурата RDNA 2.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments