Ранливоста на Spectre што ја “изгоре главата” на Intel сега е на страната на AMD Ryzen Zen 3 процесорите.

Пред три години, многу процесори на Intel имаа сериозни проблеми поради ранливоста на Spectre. Сега, процесорите AMD Ryzen Zen 3 исто така се соочуваат со ранливост како што е Spectre.

Во извештајот на компанијата, се наведува дека новата технологија наречена Predictive Store Forwarding (PSF), воведена од AMD во Zen 3-базирани процесори Ryzen и EPYC, обезбедува средина за оваа ранливост. PSF работи со предвидување на врската помеѓу оптоварувањата и складиштата, што ги подобрува перформансите на извршувањето на кодот, а неговите предвидувања се претежно точни. Од друга страна, во случај на лажно предвидување, резултатот е лажна шпекулација на процесорот.

Архитектите на AMD Zen процесорите наведуваат дека ранливоста е на исто ниво со Spectre v4. Исто така, се наведува дека е можно пар на складиште / носивост да стане зависен за некое време, но потоа да се запре зависноста. Споделено е дека ова исто така може да се случи ако адресата на складиштето или товарот се сменат за време на извршувањето на програмата.

Вториот извор на лажни предвидувања на PSF може да се појави ако постои псевдоним во структурата за предвидување на PSF. Проценувачот на PSF е дизајниран да ги следи паровите на складиштата / носивоста според деловите на нивниот RIP. Се чини можно дека парот за отпадоци / носивост со зависност може да биде алијас во предикторот со друг пар за отпадоци / носивост што не беше. Ова може да доведе до лажни шпекулации кога ќе се изврши вториот пар за складирање / оптоварување.

AMD не видел никакви случаи на злоупотреба или кој било код за кој се смета дека е подложен на лажни предвидувања користејќи Предвидливо проследување продавница. Затоа, се верува дека безбедносниот ризик е мал за повеќето апликации. Иако AMD признава дека има некои слабости, технологијата, исто така, носи предности во перформансите за Ryzen процесорите.

Компанијата официјално препорачува напуштање на технологијата за предвидување продавници (PSF) за да се постигнат најдобри можни перформанси. Значи, оние кои се загрижени за ранливоста можат да го оневозможат PSF.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments