Американската армија тестира очила за проширена реалност за кучиња.

Очилата може да се користат за да се издаваат команди на кучињата од далечина.

Американската армија пробува нова технологија која може „суштински да го промени начинот на распоредување на воените кучиња во иднина“ – пар очила за проширена реалност за кучиња.

Кучињата се користат во многу модерни воени сили, од откривање експлозив и потрага по цели до придружни пешадиски патроли во опасните области. Обично, управувачите издаваат команди на своите кучиња користејќи рачни сигнали или ласерски покажувачи, но овие техники бараат видливост со кучето, ограничувајќи колку далеку кучињата можат да се оддалечат од своите луѓе.

Очила за реалност АР, сепак, може да им дозволат на воените кучиња да работат на далечина, без управувачите да ја изгубат контролата. Очилата имаат вградена камера што пренесува снимки во живо од далечина, и дисплеј со глава нагоре што може да се користи за да им се покаже команда на кучињата. Куче може да биде насочено да бара одредена локација, на пример, додека нивниот управувач останува скриен.

Очилата засега се само прототип и ги развива Command Sight, приватна компанија со седиште во Сиетл. Работата ја надгледува лабораторијата за истражување на армијата. Прототипните очила се жични, но идните верзии ќе бидат безжични. Според извештајот на ѕвездите и лентите, системот за команди за очила работи со симулирање на она што кучето ќе го види кога ги следи упатствата преку ласерски покажувач.

„Зголемената реалност работи поинаку за кучињата отколку за луѓето“, рече постариот научник на Армијата во лабораторијата Stephen Lee во блогот. „АР ќе се користи за да им се обезбеди на кучињата команди и знаци; не е за кучето да комуницира со него како човекот. Оваа нова технологија ни нуди критична алатка за подобра комуникација со воени кучиња кои работат “.

Основачот и извршен директор на Command Sight, A. J. Peper, рече дека работата е во раниот развој, но „исклучително ветувачка“.

„Голем дел од истражувањето до денес е спроведено со мојот ротвајлер, Матер“, рече Peper. „Неговата способност да генерализира од друга обука до работа преку АР очила е неверојатна. Сè уште имаме начин да одиме од основна перспектива на науката и развојот пред да биде подготвен за абење што ќе ги постават нашите воени кучиња на единиците “

Самите AR-очила се прилагодени од утврдено парче комплет за воени кучиња: заштитни очила познати како Rex Specs. Секој пар очила треба да биде прилагоден за неговиот носител, со 3Д скенирање што се користат за да се утврди каде точно да се постави HUD за оптимални агли на гледање. Познавањето на спецификациите на Рекс, сепак, ги прави очилата лесни за прилагодување, вели Peper.

Истражувачите велат дека планираат да ја развиваат технологијата во текот на две години за да создадат целосно безжичен прототип. После тоа, тие „ќе добијат повратни информации од корисниците и ќе го ревидираат производот за производство“.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments