Американски полицајци пуштаат музика со авторски права за да спречат споделување на снимени видеа!

Американската полиција започна да пушта музика во операциите за автоматско снимање и отстранување на нивните споделени видеа на филтрите за авторски права, особено по нивните слики споделени на социјалните мрежи што ги вознемируваа во последните настани.

Инстант споделувањето информации стана неверојатно лесно во денешно време. Иако е забрането, можеме да испраќаме слики од некое место на нашата сметка на социјалните медиуми во кое било време и да го направиме неконтролирано во тој мрачен простор на Интернет. Американската полиција можеби најде решение за ова.

Тие пуштаат музика за автоматско отстранување на видеото

Во САД, полицијата започнува да свири парче музика кога ќе сфати дека нивната снимка е снимена. Оваа музика ја отстрануваат и ботовите платформи како што се Instagram и YouTube со образложение дека има „повреда на авторските права“ во видеото. Автоматско кршење на авторските права на видеата на платформи како што се Instagram и YouTube може да резултира со долго истражување. Ако во тоа видео има музика заштитена со авторски права, овој процес ќе резултира со отстранување на видеото пред да започне во живо. Полицијата, која е свесна за ова, може многу ефикасно да има корист од оваа одлика на платформите.

На 5 февруари, полицискиот оддел во Беверли Хилс ја пуштил песната Сантериа на Сублима, додека таа интервенирала врз активист. Луѓето кои сакаа да ги снимат моментите на интервенција и да ги прикачуваат на платформи како што се Instagram и YouTube, имаа потешкотии во поставувањето на видеата на овие платформи поради повреда на авторските права во видеото. Се разбира, овој метод може да се заобиколи со намалување на јачината на звукот на видеото, но можеме да го прифатиме фактот дека тој обезбедува одреден степен на заштита.

Како работат филтрите за авторски права на YouTube?

Плаќајќи дел од парите од видеата на сопственикот на каналот, како дел од здруженото партнерство, YouTube следи исклучително строги политики ако во тоа видео има музика заштитена со авторски права. Со исклучително чувствителни филтри за музика, YouTube или го отстранува видеото ако има музика во целото или во дел од видеото, или дава дел или целата заработка на оригиналниот производител на дискографската куќа која тврди дека поседува сопственост. На пример, музиката што се користи во видео запис за критика на музика може да биде дополнителен приход за компанијата што ги поседува правата на музиката што е критикувана. Иако оваа ситуација сè уште е критикувана и денес, не можеме да кажеме дека YouTube целосно ќе се откаже од овој систем на филтрирање.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments