Андроид 11 официјално се откажува од поддршката за Google’s Daydream VR.

Долго, бавно повлекување.

Google официјално ја отфрли поддршката за виртуелна реалност Daydream од Android 11 – последен чекор во неговото повлекување на системот. Како што забележува полицијата на Андроид, Гугл објави објава во која се вели дека нејзината последна верзија на Андроид не ја поддржува апликацијата на платформата ВР. „Апликацијата Daydream VR повеќе не е поддржана од Google и може да не работи правилно на некои уреди со Android 11 или понова верзија“, се вели во него.

Всушност, софтверот Daydream веќе не е поддржан воопшто, според Google. Нема да добива ажурирања, иако корисниците потенцијално сè уште можат да пристапат до апликации за трети лица VR преку Play Store. Google веќе го напушти Daydream VR. Ги прекина слушалките Daydream View и ја отфрли поддршката за нови телефони Pixel во 2019. Но, таа продолжи да ја поддржува апликацијата Daydream за постојните корисници. Сега, дури и тоа очигледно завршува.

Daydream беше една од двете значајни телефонски базирани VR платформи, заедно со сега веќе непостоечката Samsung Gear VR. Имаше симболична вредност – на своето соопштение, Гугл ја истакна идејата дека ВР станува дел од платформата Андроид. Но, се бореше да воспостави корисничка база или да најде поддршка на многу телефони со Android. Во изминатите неколку години, тоа беше едноставно малку позната опција во рамките на големото песок за песок на Google.
Во меѓувреме, Google го пренасочи својот фокус од VR кон зголемена реалност. Продолжи да го поддржува поедноставниот систем Cardboard VR како проект со отворен извор, вклучително и објавување на приклучок за развој на играта Unity во мај. Но, замената на Daydream најверојатно нема да дојде наскоро. Повлекувањето на Google помогна да се зацврсти моќта на Facebook – чија платформа Oculus сега доминира кај потрошувачот VR.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments