Бројот на активни уреди со Android надминува 3 милијарди!

Бројот на активни уреди со Android надмина 3 милијарди, засенувајќи го iOS.

Самер Самат, потпретседател на управување со производи на Google, објави дека има повеќе од 3 милијарди активни уреди со Android на настанот Google I / O 2021 што се одржува на Интернет.

Оваа нова изјава значи дека 500 милиони корисници на Android се додадени од конференцијата за развивачи на Google I / O 2019. Сепак, 1 милијарда активни корисници се додадени од 2017 година, кога проценките ја надминаа границата од 2 милијарди. Се наведува дека овие бројки се добиваат преку регистрациите на Google Play Store. Имајќи предвид дека има милиони уреди со Android кои не се претходно вчитани на Google Play Store, можеме да кажеме дека дадената бројка може да биде дури и поголема од сегашните проценки. На пример, паметни телефони Huawei, уреди со Amazon Fire, итн. Андроид уредите што користат алтернативни продавници, како што се, можат да ги направат броевите уште поголеми.

Исклучително претпазливата прогноза за активните уреди со Android ја покажува глобалната распространетост и раст на апликациите за Android. Од друга страна, Apple на почетокот на оваа година објави дека има активна над 1 милијарда iPhone телефони. Ова е само една третина од бројот на уреди со Android. Во оваа смисла, можеме да кажеме дека бројките споделени од Google ги засенија iOS уредите на Apple.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments