Android во согласност со предупредувањата за земјотреси

Android  во согласност со предупредувањата за земјотреси

Android паметните телефони наскоро ќе имаат нова функционалност да детектираат земјотрес.Вака креираната мрежа ќе биде најголема сеизмолошка мрежата во светот, вели Google.

Google верува дека сензорите во паметните телефони се доволно чувствителни да може да ги детектираат П-брановите од земјотресите. Мрежата ќе функционира постојано,а кога телефонот ќе забележи тресење како земјотрес ќе ги испрати податоците до серверот за детекција на земјотрес.Заедно со информацијата за земјотресот, се испраќа и локацијата.

Вакви мрежи може да не се исплатливи насекаде.Наместо ова Google ќе овозможи креирање на сеизмолошка мрежа со паметни телефони..

На Android секако нема недостиг на апликации со информации за земјотрес. Овие апликации се базираат на сеизмолошки станици кои праќаат известувања.Обидот на Google е да дојде до податоци за земјотрес преку „crowdsourcing“. За среќа за корисниците нема никаков дополнителен напор, па податоците ќе се собираат редовно.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments