Antminer со јачина како 32 RTX 3080 графички карти! Објавен рударот Antminer E9 Ethereum ASIC!

Кинеската рударска компанија Bitmain го претстави рударот ASIC наречен Antminer E9. Наменет за рударство на Ethereum, овој уред се издвојува со вредноста на хаш што можат да ја понудат 32 RTX 3080.

Bitmain, една од добро познатите рударски организации во светот на криптовалутите, објави видео вовед што содржи одредени технички карактеристики на рударот Antminer E9 Ethereum. Иако компанијата не обезбеди информации за датумот на објавување на Antminer E9, сепак се наведува дека тој ќе се најде на пазарот многу скоро. Најинтересниот аспект на оваа машина, произведена за рударство во Етереум, е нејзината изведба еквивалентна на моќноста на 32 RTX 3080-ти. Ако Antminer E9 може да ги постигне споменатите перформанси на стружење над овој метод на маркетинг, се проценува дека проблемот со залихите во графичките картички за играчи ќе биде малку олеснет.

Antminer E9 може да ги надмине ограничувањата на акциите и цените што се ефикасни во графичките карти за кои сонуваат гејмерите. Ако рударите за криптовалути се свртат кон овој нов рудар на ASIC, тие може да се одречат од набавка на графички картички базирани на архитектурата Ampere на NVIDIA, и можеби може да се почувствува одредено олеснување во проблемот со акциите. Ние велиме некои затоа што рударите за криптовалути не се единствената причина за недостаток на графички картички. Покрај тоа, епидемијата, која е во нашите животи околу една година, е важна причина зошто не може да се задоволи вонредната побарувачка на пазарот.

Во промоцијата на Antminer E9, беше наведено дека тој обезбедува брзина на хаш Ethereum до 3 GH/s. Ова одговара на рударството на графичката картичка NVIDIA GeForce RTX 3080 со точно 32 Ampere архитектура. Ако Bitmain тука го исполни своето ветување; Antminer E9 ќе биде најбрзиот рудар на ASIC во светот и дури ќе го надмине рударот Phoenix Ethash ASIC на Linzhi, обезбедувајќи брзина до 2.600 MH / s. Производствената компанија не откри премногу технички детали, освен што уредот троши до 2556W и покажа моќност од 0,85 j/m. Со овие вредности на потрошувачката на енергија, Antminer E9 не само што е побрз од рударот „Феникс“, туку е и многу поефикасен од аспектот на енергијата. За едноставна споредба, рударот Феникс троши 3.000 W енергија, но Antminer E9 има 14,8% помала потрошувачка на енергија еднаква на 2556 W.

Па, колку е профитабилен Antminer E9 финансиски? Очигледно, 32 графички картички GeForce RTX 3080 нема да чинат помалку од оптимизираниот рудар ASIC. Според некои гласини на Твитер, се вели дека Antminer E9 може да се продаде за околу 20 000 американски долари, што може да се смета за многу разумна цена. Бидејќи GeForce RTX 3080 се продава во странство по цени кои започнуваат од 2.500 долари, а купувањето на 32 од нив може да достигне до 80.000 американски долари, Antminer E9 ќе биде непопустлива можност за секој што се занимава со рударство на крипто валута.

Од друга страна, веројатно нема да им се допаднат на NVIDIA вестите за Antminer E9, бидејќи графичките картички за Ampere денес се продаваат неверојатно. Да не заборавиме дека помеѓу 100 и 300 милиони долари од приходите на четвртиот квартал на NVIDIA доаѓаат исклучиво од продажба на рударски крипто. Од друга страна, ако Antminer E9 не ги испорача ветените технички карактеристики до клиентите, не можеме да кажеме дека NVIDIA ќе го наруши бизнисот со рударството за крипто. Не заборавајте да ги наведете вашите размислувања за оваа тема во коментарите.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments