Ако се прашувате дали вашата мачка е добро – оваа апликација покажува дали е среќна!

Сопствениците на мачки кои сакаат да ги фотографираат своите миленици имаат нов изговор да ги извадат своите паметни телефони – и отсега, на тој начин би можеле да им помогнат на своите мачки.

Технолошката компанија „Силвестер.аи“ од Калгари, Канада, ја разви апликацијата „Табли“, која со помош на камера открива дали мачката има болка.

Стресот се одредува според положбата на ушите и главата, проширувањето на зениците, муцката и влакната на косата. Истражувањето од 2019 година покажа дека т.н. „Скалилата за гримаса на мачки“ е сигурен метод за откривање на болка кај мачките.

„Апликацијата им помага на сопствениците да одредат дали нешто ја повредува нивната мачка или не“, рече Михе Прист, директор на Силвестер.аја.

Софтверот е секако корисен, но сопствениците исто така треба да го погледнат целото тело, вклучувајќи ја и опашката, што многу зборува за состојбата на мачката, изјави Алис Потер од Британското здружение за заштита на животни RSPCA.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments