Apple ги отфрли стикерите кои промовираа носење маска, но сега ги враќа назад.

Едноставно, не сака програмерите да го искористуваат COVID-19.

Двајца програмери на Apple добија зелено светло да промовираат носење маски со своите стикери за iOS, откако претходно добија одбивања од Apple кои сугерираа дека прават „несоодветни препораки за пандемијата COVID-19“.

Еве како започна оваа приказна:

Како може пријателска налепница што носи маска да биде несоодветна референца за COVID-19, особено кога Apple има свои емотикони кои носат маска? Тоа беше прашањето што ми падна на ум, па вчера се обратив до Apple.

Утрово, Apple одговори дека компанијата не само што нема правила за налепници за носење маски, туку дека и двата примери се сосема во ред – и оттогаш и двата програмери потврдија дека Apple ги одобрил нивните апликации.

Не е сосема јасно зошто биле одбиени за почеток, но Apple вели дека внимавале само да не дозволат медицинските институции и официјалните здравствени агенции да го споменуваат „COVID-19“ во имињата на нивните апликации или метаподатоците (што опортунистите би можеле да се обидат да ги појават нивните апликации повисоко во потрагата). И Apple и Google имаат политика дизајнирана да се осигури дека пребарувањата во COVID-19 упатуваат на апликации што всушност можат да ви помогнат да се заштитите.

Овие конкретни апликации се апликации * Chef’s Kiss * и Emoji Me Animated Faces Kids, во случај да сте љубопитни.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments