Епл ги проширува своите бесплатни курсеви за кодирање и материјали за едукатори

Многу убава и важна вест „Епл“ денес ги објави своите планови за нов,бесплатен ресурс, насочен кон помагање на наставниците од сите нивоа на вештини, да добијат можност да ги научат и Свифт и Кскод – најновиот во образовните иницијативи на „Епл“ се фокусираше на поттикнување на повеќе студенти да научат развој на апликации.

На 13 јули, Apple ќе започне да нуди бесплатна обука преку интернет за едукатори кои ќе послужат како вовед во наставниот план за развој во Свифт.Оваа програма, исто така, е целосно редизајнирана за да се исполнат стилови на учење на студентите, засновани на повратни информации од корисниците, вели Apple.

Новата серија сега ќе вклучува четири книги, „Развој во брзи истражувања“, „Развој во принципи за аспирациско управување со тежиште на АП“ и „Развој во основни основи“, сите од нив се достапни денес. Петтата книга „Развој во брза колекција на податоци“ ќе стане достапна подоцна оваа есен.

За помладите ученици, од 4 до 8 одделение, наставната програма на Apple’s Every Can Code користи загатки и игри за да ги научи градежните блокови на кодирање во Swift преку апликацијата Swift Playgrounds. Овој курс сега се проширува, исто така.За сите студенти кои веќе ја завршија книгата „Секој може да стори загатки со код“, сега можат да се преселат во нова книга „Секој може да прави код на авантурите“.

Оваа книга вклучува понапредни активности каде што студентите можат да вежбаат градење со Свифт, а исто така да учат за важни концепти за програмирање.Компанијата вели дека нејзината намера со новите и проширените курсеви е да ја надополни потребата за инструктори за компјутерски науки во САД, каде често има потреба.„Епл“ истакна дека Здружението на наставници по компјутерски науки тврди дека помалку од 50% од сите американски средни училишта денес нудат часови по компјутерски науки и многу студенти од колеџ не се во можност да влезат во курсеви по компјутерски науки потребни за дипломирање, поради недостиг на наставници.

Покрај тоа, курсевите се нудат и на родители, од кои многумина сега прават транзиција да станат домашни наставници во услови на пандемија на коронавирус.Исто така, за родители на домашни наставници, „Епл“ додаде нов сет на ресурси за далечинско учење на возраст од 10 и повеќе години.Плус има ресурси на веб страницата  Епл за учење од дома , објавена оваа пролет.

Веб-страницата вклучува видеа на барање и виртуелни конференции за далечинско учење и опции за закажување бесплатни сесии за виртуелни тренери, што ги водат едукатори во „Епл“.Долгорочните влијанија на притисокот на „Епл“ за зголемено образование за кодирање сè уште остануваат да се видат.Додека многумина можат да научат основни на кодирање на кое ќе ужива да го кодира или да напредува во тоа. Од друга страна, изложувањето на повеќе деца на концепти за кодирање може да помогне да се открие потенцијалниот талент и интерес за програмирање што инаку би се занемарило.

Потоа, тој интерес може да се негува од идните курсеви и образованието, додека детето расте.Епл работи заедно со едукаторите 40 години, а ние сме особено горди да видиме како Развојот во Свифт и Секој може да направи код им помогна на наставниците и учениците да направат влијание во нивните заедници.

Видовме студенти од колеџ во заедницата како градат апликации за безбедност на храна за нивниот кампус и да гледавме како наставници од средно училиште се домаќини на виртуелни клубови за кодирање во текот на летната пауза.

Како дел од нашата заложба да помогнеме во проширувањето на пристапот до образование за компјутерски науки, ние сме воодушевени што додаваме нов курс за професионално учење за да им помогнеме на повеќе наставници,без оглед на нивното искуство, да имаат можност да научат кодирање и да ги подучуваат следната генерација на развивачи и дизајнери “рече Сузан.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments