Apple го остава Samsung зад себе во продажбата на паметни телефони!

Apple продаде скоро 80 ​​милиони паметни телефони во четвртиот квартал на 2020 година, пред Samsung.
Американскиот технолошки гигант Apple стана водечки продавач на паметни телефони, надминувајќи го Samsung за прв пат од 2016 година, со успех во продажбата во четвртиот квартал од 2020 година. Според извештајот на Гартнер, Apple во овој квартал продал 79,94 милиони уреди, додека Samsung продал 62,17 милиони уреди.

Исто така, вреди да се напомене дека ниту еден нов предводник на телефони не беше објавен од Samsung во четвртиот квартал. Новата серија iPhone 12 на Apple се претстави добро во споредба со претходната серија. Имајте на ум дека компанијата продаде 69,6 милиони iPhone телефони во четвртиот квартал од 2019 година. Исто така, се забележува дека оваа победа е постигната со општ пад на пазарот на паметни телефони. Вкупната продажба на паметни телефони падна за 12,5 проценти во 2020 година и 5,4 проценти во четвртиот квартал. Се проценува дека продажбата на повеќе смартфони со 5G и смартфони од ниска до средна класа беа ефективни во малото намалување во последниот квартал во споредба со остатокот од годината.

Иако Samsung забележа целосен пад на продажбата на паметни телефони од 14,6 проценти во текот на 2020 година, тој остана најголемиот продавач на паметни телефони во текот на целата година, без оглед на победата на Apple во четвртиот квартал. Гартнер исто така вели дека Samsung се соочува со сериозна конкуренција на многу пазари против Xiaomi, OPPO и Vivo. Од друга страна, предниот дел на Huawei забележа најголем пад на продажбата во годината, со 24,1 процент.

Гартнер забележува дека продажбата на паметни телефони во 2021 година ќе биде водена од усвојување на 5G телефони надвор од Кина.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments