Apple го става на условна казна големиот снабдувач Pegatron за повреди на работна сила.

Pegatron фалсификувал документи за програма за студентски работници

Apple го прекина големиот снабдувач Pegatron од нови договори по откривањето на повреди на студентскиот труд во некои од тајванските производители во Кина. Apple открил дека Pegatron фалсификува документи за да ги прикрие прекршувањата на кодексот на однесување на Apple за добавувачите.

Pegatron е еден од најголемите партнери во синџирот на снабдување на Apple, кој произведува различни производи, вклучувајќи ги и најновите модели на iPhone 12. Компанијата сега, наводно, е на проба и покрај тоа, нема да може да освои ниту еден нов бизнис од Apple сè додека не се реши прашањето.

„Имаме ригорозен процес на преглед и одобрување за која било програма студентски работници, што обезбедува работа на практикантот да е поврзана со нивните главни и забранува прекувремени работни часови или ноќни смени“, рече Apple во изјавата за Bloomberg, истакнувајќи дека Pegatron го отпуштила менаџерот на програмата. Pegatron погрешно ги класифицираше студентските работници во нивната програма и фалсификуваше документи за да прикрие кршење на нашиот Кодекс, вклучително и дозволување на студентите да работат ноќи и / или прекувремено и во некои случаи да вршат работа што не е поврзана со нивните главни“.

„По откривањето на оваа активност што не одговара на тоа, ние веднаш ги извадивме студентските работници од производствените линии и работевме со нашите клиенти и експерти од трети страни за да направиме соодветни аранжмани за да се вратат во своите домови или училишта со соодветна компензација заедно со целата неопходна поддршка и грижа “, се вели во сопствената изјава на Pegatron. Во овој момент, сепак, се чини дека Apple допрва треба да се увери.Ова во никој случај не е првпат програмата за студентски работници на Pegatron да се најде во центарот на вниманието. China Labor Watch издаде извештај во 2013 година во кој се тврди случаи на неплатена прекувремена работа и недоволно плата на студентски работници во фабрика Pegatron во Шангај.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments