Apple го тужи партнерот за рециклирање, за препродажба на повеќе од 100.000 iPhone, iPad и часовници што биле ангажирани за расклопување.

И тоа се само моделите LTE.

„Епл“ го тужи поранешниот партнер за рециклирање „ГЕЕП Канада“ – сега дел од „Квантум партнери за живот“ – за наводно крадење и препродажба на најмалку 103.845 ајфони, ајпади и часовници што биле ангажирани да ги расклопат. „Најмалку 11,766 фунти уреди на Apple ги напуштија просториите на GEEP без да бидат уништени – факт што и самиот GEEP го потврди“, гласи дел од жалбата на Apple, како што објавија од „Логик“ (преку AppleInsider).

Според извештајот на „Логик“, „Епл“ и испратил на фирмата за рециклирање над 500 000 iPhone, iPad и Apple Watches помеѓу јануари 2015 и декември 2017 година. Кога Епл направи ревизија, откри дека 18 проценти од тие уреди сè уште пристапуваат на Интернет преку мобилните мрежи. Тие 18 проценти не ги бројат уредите на „Епл“ без мобилно радио, па можно е уште поголем процент на гаџети да се препродадени.

Apple бара да добие најмалку 31 милион американски долари канадски долари (приближно 22,7 милиони американски долари) од својот поранешен партнер. Фирмата за рециклирање ги негира сите злодела, но не негира и дека имало кражба – наводно поднела тужба од трета страна, тврдејќи дека тројца вработени ги украле уредите во нивно лично име. Apple не се согласува, тврдејќи дека овие вработени всушност биле високи раководства во фирмата за рециклирање, според The ​​Logic.

Минатата година, луѓето оставија рекордна количина на е-отпад додавајќи 53,6 милиони метрички тони фрлени телефони, компјутери, апарати и други гаџети. Како и другите технолошки компании, „Епл“ се обидуваше да ги подобри своите еколошки практики, вклучително и обидот за рециклирање дома со сопствените роботи за расклопување Дејзи и Дејв, кои се дизајнирани да ги обноват компонентите на „Ајфон“ што традиционалните рециклирачи не можат.

Сепак, компанијата сè уште се потпира на други партнери за враќање на вреден материјал од користени уреди, а од 2015 до 2018 година ГЕЕП Канада беше една од нив. Обновување и препродажба на уреди беше исто така дел од деловната активност на ГЕЕП, иако: додека компанијата понуди повеќе услуги за управување со е-отпад во тој период, таа исто така експлицитно на својата веб-страница изјави дека нејзината мисија е „да поттикне повторна употреба секогаш кога е можно“.

Но, од гледна точка на Apple, препродажбата на овие уреди не би било во ред. Само затоа што производите можеа да се препродаваат на сивиот пазар, не значи дека ги исполнуваат стандардите за квалитет или безбедност на Apple. „Производите испратени на рециклирање веќе не се адекватни за продажба на потрошувачите и ако се обноват со фалсификувани делови, тие можат да предизвикаат сериозни безбедносни проблеми, вклучително и електрични или дефекти на батеријата“, велат од компанијата за „Верж“.

„Епл“ ја поднесе жалбата во јануари 2020 година, но за кражбите е познато откако се откриени во периодот од 2017 до 2018 година. Од тогаш „Епл“ не соработувал со ГЕЕП Канада.

Во 2019 година, објавивме извештај за тоа како едно дете со плакати од фирми за рециклирање, Total Reclaim, ги рекламира своите етички практики додека всушност испраќа опасен отпад во странство, без да ги следи прописите.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments