Apple испадна од Топ 3 најголемите производители: Samsung прв, Huawei број два, и третиот ќе ве изненади сите!

Објавените резултати од испораките на мобилни телефони за третиот квартал на 2020 година откриваат исклучително интересни промени на пазарот.

Тековната 2020 година е една од најпредизвикувачките досега кога станува збор за индустријата за мобилни телефони, иако со сигурност може да се каже дека тоа е всушност една од најлошите години на паметни телефони досега …

Никогаш порано не сме виделе пад на испораките на телефони, а до крајот на годината, кога ќе се повлече последната линија, падот на продажбата и / или испораките ќе биде помеѓу 10 и 20 проценти.

На трендовите на овој пазар влијаеја два фактори – сатурација, односно низок потенцијал за раст и пандемија на коронарен вирус. Цените на телефоните продолжија да растат во текот на 2020 година, особено во т.н. предводник на пазарот, додека технологијата 5G се очекува да биде замаецот и поттик за раст во текот на 2021 година.

И додека Huawei беше помалку од процент во текот на вториот квартал на 2020 година, ќе биде прв, Samsung втор, и Apple трет по големина производител на телефони, во третиот квартал ситуацијата е драматично поинаква.

Според официјалните податоци на аналитичката компанија ИДЦ, Samsung се вратил на челната позиција, бидејќи за време на Q3 период испорачал дури 80,4 милиони телефони, што е во споредба со истиот период во 2019 година, кога испорача 78,9 милиони, што е подобрување за 2,9 проценти И покрај падот од 22% во споредба со истиот период минатата година, кинески Huawei го задржа второто место, испорачувајќи 51,9 милиони телефони на глобално ниво. Apple испадна од „големата тројка“ и го зазема четвртото место, бидејќи имаше пад во испораките од 10,6 проценти на годишно ниво. Apple испорача 41,6 милиони iPhone телефони во споредба со 46,6 милиони за Q3 2019.

Xiaomi го исфрли Apple од третата позиција, што е за 42% повеќе од една година, испорачувајќи пет милиони телефони повеќе за три месеци (јули, август, септември) отколку Apple – 46,5 милиони. Минатата година Xiaomi испорача 32,7 милиони телефони.

VIVO го има петтото место со пораст од 4,2 проценти, што конечно дојде во Европа, испорачувајќи 31,5 милиони парчиња телефони.

Сите производители заедно од петтото место наваму (категорија Други) забележаа пад од 2,4 проценти, а вкупната испорака на телефони во Q3 2020 во споредба со Q3 2019 падна за 1,3 проценти.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments