Apple ги олабавува односите со Русија!

По договорот со руската влада, Apple од 1 април ќе вклучи и руски софтвер на своите уреди како iPhone и iPad.

Со законот што Русија го донесе во 2019 година, го направи задолжително рускиот софтвер во увезените уреди. Сепак, некои компании ја прифатија одлуката на Русија, додека Apple се спротивстави на правилата на компанијата. Сепак, според извештајот на новинарот Ведомости, гледаме дека Apple постигна договор како резултат на преговорите со руската влада околу 2 години.

Во согласност со овој договор, ќе се претстави нов екран за активирање кога ќе се активираат уредите iPhone и iPad во Русија почнувајќи од 1 април 2021 година. Во овој екран за поставување, ќе бидат вклучени локални апликации одобрени од руската влада.

Засега не е познато кои матични апликации ќе бидат достапни за корисниците од 1 април. Новинарот Ведомости наведува дека овие апликации ќе бидат вклучени во апликации како што се пораки, навигација и систем за плаќање Mir Pay, покрај софтверот како Yandex, Mail.ru, Kaspersky.

Во исто време, особено е забележано дека одлуката на Apple во Русија е преседан за другите земји. Во овој дел, другите земји се очекува да донесат слична одлука како руската влада во наредниот период и да ги направат локалните практики задолжителни.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments