Apple доаѓа со решение за брзо искинатите кабли за полнење!

Apple презеде чекори за решавање на проблемот со брзото трошење на каблите за полнење, што е честа критика особено кај телефоните на iPhone. Најновата пријава за патент направена од компанијата е показател дека се бара решение за оваа состојба. Производите на Apple кои ќе бидат лансирани во наредните години може да имаат сосема различни системи за полнење.

Што има во пријавата за патентот?

Пријавата за патент поднесена на 4 февруари 2021 година е решение за полнење на кабли, но може да биде пионер на многу новини. Оваа иницијатива, во основа наречена „кабел за променлива цврстина“, има за цел да го продолжи животниот век и издржливоста на каблите за полнење. Во својата апликација за патент, Apple силно го поддржува развојот на навлажнување за напрегање изработен од тврд материјал околу крајниот дел на кабелот. Тие вели дека овој тврд материјал ќе создаде локално зголемување на отпорноста на виткање на кабелот, што ќе го намали оптоварувањето на кабелските врски. Apple исто така има генерална идеја дека дополнителното задебелување на каблите може да биде од корист.

Покрај тоа, се очекуваат некои промени не само во однос на употребата, туку и на страната на дизајнот. Промената во оваа големина може да влијае и на класичниот дизајн на кабелот за полнење на кој сме навикнати со години.

Патентот посочува дека Apple се обидува да реши проблем кој е критикуван подолго време. Сепак, ова во моментов е само потфат и може или не може да се произведе. Исто така, фактот дека патентот никаде конкретно не упатува на полнење на кабли може да најавува поголеми иницијативи и промени.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments