Apple може да се префрли на сопствените чипови за 5G мрежа до 2023 година!

Apple го напушта Qualcomm да користи свои 5G модемски чипови во моделите на iPhone.

Се вели дека Apple ќе користи модеми „Qualcomm Snapdragon X60 5G“ во серијата IPhone 13, но во 2023 година ќе се префрли на сопствени производни модерни чипови 5G. Барателот е аналитичарот на ТФ Интернешнл Секјуритис, Минг-Чи Куо, кој е познат по своите точни предвидувања.

Куо рече дека Apple се очекува да започне со користење на сопствени 5G модеми за семејството iPhone 2023 година, додека менаџерот на Apple, Johny Srouji, истакна дека компанијата започнала со развојни работи на модемот минатата година и планот очигледно е да го замени Qualcomm во иднина.

Од друга страна, постои долгорочен договор помеѓу Apple и Qualcomm. Во оваа смисла, бидејќи Apple изјави дека ќе користи трети страни 5G модеми за неколку години, процесот на транзиција можеби не е многу едноставен. Според документ, некои производи на Apple објавени во периодот од 1 јуни 2022 година до 31 мај 2024 година ќе користат модеми Snapdragon X65 или Snapdragon X70. Значи, под претпоставка дека предвидувањата на Куо биле точни, можеме да кажеме дека Apple не чини да се ослободи целосно од Qualcomm. Внатрешните 5G модеми на Apple можат да обезбедат подобра брзина на безжична мрежа, помала латентност и подобрена ефикасност во споредба со моделите на Qualcomm. Се разбира, ова се тотално предвидувања засега.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments