iPhone стана најпродаваниот паметен телефон во светот за 2020 година!

International Data Corporation, компанијата што ги спроведе најважните истражувања во технолошкиот свет, ги објави најпродаваните светски брендови на телефони. На врвот на листата се најде Apple, кој има 23,4% од својот удел на пазарот, додека продажбата на Huawei се намали за 42,4%, поради санкциите на САД.

Компанијата International Data Corporation ги објави најпродаваните телефонски брендови за 2020 година. Според податоците добиени од Светскиот квартален тракер за мобилни телефони, повеќе од 385,9 милиони паметни телефони се продадени во последниот квартал од 2020 година, тешкотиите на пазарот предизвикаа пад на продажбата за 5,9% во споредба со претходната година.

На врвот на листата на најпродавани телефони во светот е Apple, технолошкиот гигант со над 90 милиони продажби во последниот квартал од годината. Всушност, телефоните со високи перформанси на брендовите како што се Huawei и Xiaomi се очекуваше да имаат големо влијание на пазарот, но американското ембарго за овие компании предизвика голем пад на продажбата особено за Huawei.

Apple, оствари значителна продажба во октомври – декември минатата година и изјави дека приходите на компанијата надминуваат 100 милијарди долари. Компанијата, која успеа да ја зголеми својата продажба за 22,9% во споредба со 2019 година, ги зголеми своите приходи на 111,4 милијарди долари и држеше 23,4% од пазарот на паметни телефони во последниот квартал на 2019 година.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments