Apple стана највредната марка на светот со претекнување на Amazon за прв пат после 2016 година!

Brand Finance ги објави највредните брендови во 2021 година. Според дадените изјави, Apple за прв пат стана највредната марка во светот по 2016 година. Вредноста на брендот на компанијата, која доби 87,4 проценти, достигна 263,4 милијарди долари.

Brand Finance, која секоја година ја креира листата на највредни брендови во светот, ги објави своите податоци за 2021 година. Во дадените изјави беше објавено дека постои развој што тесно ги загрижува љубителите на технологијата. Причината за ова беше што технолошкиот гигант Apple со седиште во САД беше на врвот за прв пат по 2016 година. Компанијата конечно успеа да го надмине Amazon, кој со години е на врвот.

Според изјавите дадени од Brand Finance, вредноста на брендот на Apple се зголеми за 87 проценти на 263,4 милијарди долари. Овој пораст му овозможи на Amazon да надмине 254 милијарди долари во вредност. Како такво, Apple стана највредниот бренд за 2021 година. Првите четири компании што го следеа Apple беа Amazon, Google, Microsoft и Samsung, соодветно. Најмалку ценет меѓу првите пет компании беше Google со 1,4 процентно зголемување.

Brand Finance наведува дека пандемијата на коронавируси ја одредува судбината на компаниите. Во овој контекст, со иновативните чекори што ги презема Apple од минатата година, услугите за претплата ја зголемија вредноста на брендот на компанијата. Слично на тоа, Amazon продолжи да цени благодарение на растечката индустрија за е-трговија. Според Brand Finance, најголемиот приход на Google е од рекламирање, а намалувањето на нивото на рекламирање за време на пандемијата беше еден од факторите што го намали растот на компанијата.

Истражувањето на Brand Finance открива дека вредноста на брендот на Tesla во 2021 година е 35 милијарди долари. Иако оваа вредност е мала во споредба со технолошките гиганти, Tesla влезе во историјата како највредната марка за 2021 година. Стапката на раст на компанијата беше 158 проценти. Компанијата што го следеше Tesla беше Alibaba, најголемиот снабдувач на електронска трговија во Кина. Вредноста на брендот на компанијата се зголеми за 100 проценти, достигнувајќи 39,2 милијарди долари.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments