Apple започнува со активностите за развој на 6G технологијата!

Apple веќе ги засука ракавите за најновата технологија, 6G.

Apple објави повеќе огласи за вработувања кои покажуваат дека ќе ангажира инженери да работат на 6G технологија. Во оваа смисла, компанијата се чини дека сака да напредува во компанијата за технологијата, наместо да се потпира на партнери како Qualcomm за безжична технологија од следната генерација. Првите огласи за работни места идентификувани од Блумберг вклучуваат наслови како што се инженер за безжични истражувачки системи – 5G / 6G и RAN1 / RAN4 инженер за стандарди.

„Ќе истражувате и дизајнирате системи за безжична комуникација од следната генерација (6G) за мрежи за радио пристап, со акцент на слоевите PHY / MAC / L2 / L3. Придружете се на индустриски/академски форуми страствени за 6G технологијата и придонесете за идните работни ставки на 3GPP RAN поврзани со 6G технологијата. ” изјавите привлекуваат доста внимание.

Apple кон крајот на минатата година ги претстави првите 5G iPhone паметни телефони од серијата iPhone 12. Во овие уреди се користеа модеми на Qualcomm. Неодамна се вели дека Apple планира да дизајнира свои модеми. На овој начин, Apple може да ги отстрани компонентите на Qualcomm од идните телефони. Како што знаете, наидовме на слична ситуација кај новите модели на Mac. Компанијата сега користи свои процесори на Apple M1 наместо чипови на Intel.

Apple неодамна се приклучи на индустриската група Next G Alliance со други компании како LG и Google. Така, работеа заедно за да ги дефинираат карактеристиките на 6G, што се појави и сè уште не се очекува да стигне до потрошувачите многу години. Сè уште нема детали за временската линија, техничките карактеристики или одликите на 6G.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments