Атлантскиот океан би можел да содржи десет пати повеќе пластично загадување отколку што се сметаше порано

Атлантскиот океан би можел да содржи десет пати повеќе пластично загадување отколку што се сметаше порано

Атлантскиот океан би можел да содржи и до 200 милиони тони микропластично загадување, десет пати повеќе отколку што се сметаше претходно.Научниците ја испитуваа највисоката површина на Атлантикот на британска експедиција за истражување и пронајдоа 12 милиони тони микропластика  пластични честички со дијаметар помалку од 5 милиметри. 

Од ова тие го проценија целиот Атлантскиот Океан, од површината до морското дно, како и претходните проценки, да носи најмалку 178 милиони тони пластика. 

Само еден милион тони е приближно иста тежина како и 76.000 двокатни лондонски автобуси. 

Полиетилен е најчесто користената пластика во светот и се користи за правење торби за купување,шишиња за детергент. 

Во меѓувреме,полипропилен се користи за производство на заштитни браници во автомобилот лабораториска опрема и мебел.

Истражувачите собрале примероци на морска вода за време на 26-та експедиција за Atlantic Meridional Transect  во септември до ноември 2016 година.Тие проценуваат дека има помеѓу 11,6 милиони и 21,1 милиони тони пластика во овој регион на океанот.

 Микропластика е пронајдена насекаде од Арктикот до ровот Маријана, во нашите морски плодови, па дури и воздухот што го дишеме. 

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments