Ажурирањата на „Google Maps“ ви помагаат да се справите со пандемијата.

Ажурирања на Covid-19, следење гужви во јавниот превоз..

Google најави неколку подобрувања што доаѓаат на „Google Maps“, вклучувајќи ажурирања на неговиот преклоп COVID-19, одлики за нарачување и информации за преполност во реално време за јавен превоз. Покрај нив, компанијата вели дека режимот на возење „Google Assistant“, кој ви овозможува пристап до одлики како што се говорни контроли за музика додека возите, се стартува во преглед во САД.

Режимот за возење „Google Assistant“ за прв пат беше објавен на Google I / O 2019 и беше забележан како се шири на некои уреди со Android минатиот месец. Режимот нуди говорни контроли за одлики како што се телефонски повици и репродукција на медиуми одвнатре во екранот за навигација „Maps“, за да можете да пристапувате до нив додека гледате на патот. Овие вклучуваат можност за читање нови пораки од различни апликации за пораки, одговарање на телефонски повици и репродукција на медиуми од услуги како Spotify, YouTube Music и Google Podcasts. „Google“ вели дека корисниците ќе имаат можност да го овозможат режимот преку скокачки прозорец во „Maps“ или на друго место од поставките за „Google Assistant“.

Следно се подобрувања на преклопот COVID-19 за Google Maps, кој започна во септември. Во следните недели додава повеќе информации на неа преку Android и iOS, вклучувајќи детали за количината на откриени случаи вкупно во одредена област, како и врски до информациите за COVID обезбедени од локалните власти. Google вели дека ова може да ви помогне да најдете информации за локалните правила и прописи кога патувате.

Има подобрувања што доаѓаат до информациите што ги покажува Google Maps за тоа колку е преполн јавниот превоз. Google вели дека „Maps“ сега можат да ви покажат колку е преполн јавен превоз во реално време, помагајќи да избегнете одредена маршрута со воз или автобус, ако е тешко да се оддалечи социјално. Користи повратни информации од корисниците на „Google Maps“ и ќе бидат достапни на Andorid и iOS на глобално ниво. Функцијата се надоврзува на предвидливите информации за преполност што Google првпат започна да ги нуди минатата година.

„Google Maps“, исто така, покажува повеќе информации за земање храна од внатрешноста на апликацијата на iOS и Android, откако минатата година додаде можност за нарачки за храна директно. Сега може да се покажат времињата за предвидување на испораката или кога оброкот е подготвен да се земе од ресторан. Google вели дека оваа карактеристика се шири во САД, Канада, Германија, Австралија, Бразил и Индија.

Google вели дека додаде 250 нови одлики на Maps оваа година од почетокот на пандемијата, со многу дизајнирани за да им помогнат на луѓето да се движат во ера на нови здравствени регулативи и социјално дистанцирање. Овие вклучуваат предупредувања за правилата за покривање лице за јавниот превоз, како и предупредувања за повикување на лекар ако мислите дека имате COVID-19.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments