Белите дробови оштетени од корона вирусот целосно закрепнуваат за 3 месеци

Белите дробови оштетени од корона вирусот целосно закрепнуваат за 3 месеци

Белите дробови можат да закрепнат за само 3 месеци од сериозен случај на коронавирус, открива новата студија. Докторите изјавија дека преко следењето на пациентите половина целосно закрепнале за 12 недели, односно не покажале никакво оштетување на белите дробови.

Иако сеуште се верува дека коронавирусот може да зададе долготрајни последици на пациентите, првите студии околу ова прашање откриваат позитивни резултати. „Лоши вести се дека пациентите од коронавирусот покажуваат проблеми со белите дробови недели откако биле отпуштени од болниците. Добрите вести се дека овие проблеми почнуваат да исчезнуваат со текот на времето“ – изјави докторката Сабина Саханиќ која работи во универзитетската клиника Innsbruck.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments