Безбатериски Game Boy кој работи без престан напојуван со кинетичка енергија

Безбатериски Game Boy кој работи без престан напојуван со кинетичка енергија

Уредон, напојуван со кинетичка енергија од стистањето на копчињата и соларна енергија, можно е да биде претходник на некои поголеми откритија. Научниците во Универзитетот Northwest редизајнираа уред од иконската компанија Nintendo, кој може да работи без батерија.

„Прв безбатериски уред кој ќе биде напојуван од самите наса. Кога го притискате копчето, уредот ја преобратува таа енергија во енергија која го напојува неговиот систем“ изјави еден од главните истражувачи Josiah Hester. Конзолата наречена ENGAGE е во иста големина како и оргиналниот Game Boy. Единствена разлика на изгледот се само соларните панели вградени на предниот дел на новиот уред.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments