Безбедносни мрежни алатки – што треба да знаеме

Безбедносни мрежни алатки – што треба да знаеме

Што е мрежна безбедност?

Безбедноста на мрежата е термин што ги опишува безбедносните алатки, тактики и политики дизајнирани за следење, спречување и одговор на неовластено упад во мрежата при заштита на дигиталните средства, вклучително и мрежен сообраќај. Безбедноста на мрежата вклучува хардверски и софтверски технологии за справување со целиот спектар на потенцијални мрежни закани.

Колку е важна мрежната безбедност?

Мрежните безбедносни уреди, алатки и политики постојат за да и помогнат на секоја организација да ги заштити не само своите чувствителни информации, туку и целата нејзина деловна активност, угледот, па дури и постоењето. Ова се два клучни параметри за заштита – способност за работа и углед.

Алатки и техники за мрежна безбедност

Секој ден, корпоративните мрежи се соочуваат со закани од сите форми и големини и затоа мора да бидат подготвени да се бранат, да ги идентификуваат заканите и да одговорат на широк спектар на можни напади. Вистината е дека денес нема хакери кои сакаат да хакираат за чест и слава – малициозни активности се добро финансирани, добро организирани и јасно насочени кон одредени организации од специфични причини. Затоа, безбедносната стратегија на мрежата мора да биде „безмилосна“.

Еве неколку алатки и техники за интернет-безбедност што треба да се комбинираат за да се заштити вашата мрежа:

антивирусен софтвер

Малициозен софтвер во форма на вируси, тројанци, црви, клучни блогери, шпионски софтвер итн. се дизајнирани за дистрибуција преку компјутерски системи и мрежна инфекција.

Виртуелна приватна мрежа (VPN)

Виртуелен приватен слот е технологија што се користи за комуникација помеѓу безбедни мрежи и безбеден терминал – на пример, помеѓу канцелариски компјутер лоциран во домот на вработен и корпоративната мрежа.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments