Брзото расипување на Huawei

Главниот извршен директор предупреди секаков потег на владата за да се бара брз искоренување на комплетот Huawei од постојната мобилна инфраструктура може да предизвика мрежни прекини за мобилните корисници и да генерира сопствен сет на безбедносни ризици.Huawei е во фокусот на загриженоста за западните влади, вклучително и САД и нејзините сојузници, заради обемот на неговата улога во снабдувањето на меѓународни мрежи и следниот генерал 5G, и нејзините блиски врски со кинеската влада – што доведува до стравувања кои се потпираат на нејзината опрема би можеле да ги изложат на закани за компјутерска безбедност.

Владата на Велика Британија се очекува да објави утре промена на политиката, по извештаите порано оваа година ќе го поништи курсот на т.н. „висок ризик“ добавувачи и ќе мандат за фазата на употреба од таков комплет во 5G мрежи до 2023 година.

Говорејќи на програмата на BBC Radio 4’s Today утрово, извршниот директор на БТ, Филип Јансен рече дека не е свесен за деталите за секоја нова владина политика, но предупреди дека пребрзото отстранување на опремата Huawei ќе носи свои ризици.„Безбедноста и безбедноста на краток рок би можеле да бидат ставени во опасност. Ова е навистина критично – затоа што ако не сте во можност да купувате или склучите трансакции со Huawei, тоа би значело дека не би можеле да добиете надградби на софтвер ако го земете до таа специфичност “, рече тој.

„Во текот на следните пет години очекуваме 15-20 големи надградби на софтвер. Ако ги немате оние што имате празнини во критичен софтвер што може да има безбедносни импликации многу поголеми од сè за што зборуваме, во смисла на управување со капа од 35% во пристапната мрежа на мобилен оператор. “„Ако добиеме ситуација кога работите треба да се одвиваат многу, многу брзо, тогаш сте во ситуација да се доведе во прашање потенцијална услуга за корисници на мобилна телефонија од 24М БТ Група“, додаде тој, предупредувајќи дека „прекините би биле можни“.

Назад во јануари издаде многу одложено соопштение за политика,утврдувајќи пристап кон, како што се нарекува „висок ризик“, продавачи на 5G – во детали за пакетот ограничувања за кои рече дека се со цел да се намали ризикот, вклучително и ограничувањето на нивната вклученост на 35% од пристапот мрежа. Ваквите продавачи, исто така, ќе им бидат забранети целосно од чувствителното „јадро“ на 5G мрежите.

Сепак, Велика Британија се соочи со континуирано меѓународно и домашно спротивставување на компромисната политика, вклучително и од нејзината политичка партија Запрашан за можноста БТ да го отстрани целиот комплет Huawei, а не само опремата што се користи за 5G, Јансен предложи на компанијата да и треба барем една деценија за да го стори тоа„Сè е за времето и рамнотежата“, рече тој за Би-Би-Си. „Ако сакавте да немате Huawei во целата телекомуникациска инфраструктура низ цела Велика Британија, мислам дека е невозможно да се направи за помалку од десет години“.Ако владината политика е ограничена само на отстранување на таквиот комплет од 5G мрежите, Јансен рече дека „идеално“ БТ би сакал седум години да ја изврши работата – иако призна дека „веројатно може да го стори тоа за пет“.

„Тековната политика најавена во јануари беше да се намали употребата на Huawei или кој било продавач на висок ризик до 35% во мрежата за пристап. Ние работиме кон тоа капа од 35% до 2023 година – што мислам дека можеме да го направиме иако има импликации во однос на пониските трошоци “, додаде тој. „Ако владата донесе одлука за политика, која ефективно спречува промена од најавената во јануари, тогаш само треба да ги разбереме потенцијалните импликации и последици од тоа.

„Повторно секогаш – на БТ и во дискусиите секогаш го прифаќаме пристапот дека безбедноста е апсолутно огромна. Тоа е приоритет број еден. Но, треба да се осигураме дека секоја промена на насоката не води кон поголем ризик на краток рок. Тука навистина се важни деталите “.Јансен испушти дополнителен предупредувачки удар кон владата што направи голем притисок  низ целата земја, како дел од заложбата за „ажурирање“ на Велика Британија, велејќи дека премногу тесен временски рамки за отстранување на комплет „Huawei“ би загрозувајте го ова „градење за иднината“. Наместо тоа, тој повика дека преовладува „здравиот разум“.

На прашањето дали се согласува дека има безбедносни ризици во прилог на забрзано отстранување на комплет „Huawei“ Велика Британијаодби да коментира. Но, портпарол на NCSC ни укажа на претходната изјава во која се вели: „Безбедноста и еластичноста на нашите мрежи е од најголемо значење. По објавувањето на американските дополнителни санкции против Huawei, NCSC внимателно ги разгледува сите влијанија што може да ги имаат врз мрежите на Велика Британија “.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments