Бугарија е на последното место во ЕУ во однос на дигитализацијата

Само еден од тројца Бугари има основни дигитални вештини,само 7% од малите и средни претпријатија продаваат преку Интернет

Бугарија се најде на 28-то место од 28-те земји членки на Европската унија (ЕУ) во 2020 година.На иста позиција во 2019 година., додека во 2018 година земјата беше на претпоследното место.Иако севкупниот резултат се искачи на 36,4 поени, Бугарија се рангира во ЕУ врз основа на податоците добиени пред пандемијата. Причината е фактот дека земјата не постигнала особено добро на некои индикатори на ДЕСИ, додека нејзините партнери во ЕУ ги подобриле нивните перформанси.Земјата работи релативно добро во областа на поврзувањето и особено добро во однос на широкиот пристап до ултра брзите и мобилните мрежи. Постигна значителни подобрувања во димензијата „е-влада“, која има поголем број корисници и постигна висок резултат во однос на обезбедување на дигитални јавни услуги за деловниот сектор.
Во однос на човечкиот капитал, Бугарија се искачи за две места повисоко на рангот во однос на претходната година. Сепак, нивото на дигитални вештини е меѓу најниските во ЕУ. Луѓето со најмалку основни дигитални вештини учествуваат со 29% од возрасната популација, во споредба со просекот на ЕУ од 58%, додека само 11% имаат натпросечни вештини (нешто помалку од една третина од просекот на ЕУ).

Настапот на Бугарија е исто така далеку под просекот во однос на дигиталната интеграција. Бугарските компании сè уште не ги искористуваат можностите што ги нудат онлајн трговијата: 7% од малите и средни претпријатија продаваат преку Интернет (споредено со 18% во просек за ЕУ), 3% од сите МСП прават прекугранична продажба и само 2% од прометот сум од онлајн трговија.Бугарија сепак треба да ги исполни празнините во распоредувањето на фиксната мрежа за да го достигне просекот на ЕУ.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments