Купиле централа за рударење на Bitcoin!

Електраната на Гриниџ, која е затворена подолго време во Њујорк, САД, работи во рударството на Bitcoin-и во последните три години.

Годината 2021 година, кога крипто пазарот на пари лета, продолжува да минува со различни настани. Досега сме слушнале за рударство со разни алатки, но користењето на електрана за рударство на Биткоин е многу поинтересно од кој било развој на настаните. Електраната на Гриниџ, лоцирана во Њујорк и која не работи долго време, повторно започна со работа. Интересно е што оваа електрана, за разлика од нејзината стара верзија, произведува електрична енергија за да работи десетици илјади рударски уреди. Додека луѓето реагираат на ослободување на штетни гасови со цел рударство на Bitcoin, една од главните причини Tesla да не прифаќа плаќања со Биткоин се должи на оваа ситуација.

Фирмата за приватни капитал Атлас холдингс ја купи напуштената централа Гриниџ во северен Њујорк во 2014 година. Објектот банкротирал пред овој датум и бил затворен за употреба со откажувањето на работните дозволи. Од друга страна, „Атлас холдингс“ потроши 65 милиони долари за да може оваа електрична централа повторно да работи и да работи во 2017 година. За две години, компанијата истражуваше како да се направи ископување Bitcoin во хармонија со електраната и спроведе разни тестови. Како што проектот за рударство заживеа, централата на Гриниџ се фокусираше на потребите за електрична енергија на рударството Bitcoin, наместо да ја напојува стандардната електрична мрежа. Следствено, реакциите се случија во овој момент.

Електраната на Гриниџ во моментов се обидува да ја зголеми целта за рударството на Биткоин. Управниот одбор на проектот планира да има 18.000 специјализирани машини кои експлоатираат Bitcoin до крајот на оваа година. Ако на објектот му се даде дозвола за проширување на областа, се проценува дека на овој број ќе бидат додадени уште 10.500. Кога ќе завршат сите засилувања на проектот, 79 проценти од моќноста на електраната ќе бидат наменети само на рударството со Bitcoin, што одговара на огромна употреба на енергија. Според податоците споделени од различни извори, приближно 1186 биткоини биле минирани во периодот од февруари 2020 година до февруари 2021 година, чинејќи 2869 УСД по Биткоин со енергијата обезбедена од електраната. Исто така, треба да се напомене дека денес со Bitcoin се тргува по 48858 американски долари.

Од друга страна, луѓето што живеат во близина на електраната Гриниџ се прилично несреќни поради загадувањето на животната средина. Покрај тоа, се стравува дека нивото на загадување ќе се зголеми доколку на проектот му биде дозволено да ја прошири областа. Бидејќи овој тип на објекти за производство на електрична енергија со фосилни горива предизвикуваат голема штета на еколошката рамнотежа. Според некои еколошки групи, ова е спротивно на законите во Њујорк и воопшто не е етички. Исто така, се вели дека е покрената постапка за тужба во врска со предметот. Не заборавајте да ги искажете своите мисли во коментарите.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments