Читач на отпечатоци од лаптоп

Кои се предностите и недостатоците на таквата заштита?

читач на отпечатоци

Мислите дека купувате нов лаптоп и не сте сигурни дали ви треба читач за отпечатоци од прстот на вашиот лаптоп? Се прашувате кои се добрите и лошите страни на користењето на тој читач за отпечатоци? Дали читателот навистина носи повисоко ниво на безбедност или отвора можности за системски слабости?

сензори за отпечатоци од ленова јога 920

Читателите на отпечатоци се повеќе стануваат стандарден дел од лаптопот. И додека ние скоро секогаш ги наоѓаме на скапи лаптопи, на малку поевтини компјутери – можеби нема да бидат таму. Кога зборуваме за читатели на отпечатоци, корисниците веднаш прво размислуваат за идејата дека овие читатели – обезбедуваат поголем степен на заштита за компјутерот. Но, дали е тоа точно?Решивме да истражиме кои се предностите и кои се недостатоците на користењето на читач за отпечатоци на лаптоп . Следниот лаптоп веројатно ќе има можност да прочитате отпечаток (или препознавање лице), па време е да откриете што ви носи читателот – и дали ви олеснува користењето на лаптопот.Kорисниците генерално поставуваат лесно ранливи лозинки – така што овој систем не е најсигурен и носи голем број на можни манипулации.Од друга страна, заштитата на вашиот лаптоп со отпечатоци е скоро сто проценти безбеден начин за заштита на вашите податоци. Постојат стотици милиони различни отпечатоци од прсти во светот и речиси е невозможно да се создаде комбинација што ќе го отвори системот. Се разбира, секогаш постои можност за грешка , но таа се одржува на минимум кај читателот на отпечатоци. Значи, дефинитивно можеме да заклучиме дека заштитата од отпечатоци нуди неколку нивоа на подобра заштита на вашите податоци – отколку што е случајот со лозинките.Кога автентикацијата се врши со читање на отпечаток од прст, ваквите манипулации не се можни. Имено, само лице кое има надлежност да го стори тоа, може да се најави во системот, и само со читање на сопствен прст. Ова драстично ја елиминира можноста за манипулирање со системот – и кога ќе се најавите, системот точно знае кој е.

двојна автентикација
0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments