Clubhouse потврди за проблемот со безбедноста!

Clubhouse објави дека имале нарушување на безбедноста и презеле мерки против тоа.

Неодамна, популарната апликација за социјална мрежа Clubhouse им овозможува на корисниците да учествуваат во разни разговори. Апликацијата за iOS, која може да се вклучи само со покана, неодамна достигна 8 милиони преземања. Од друга страна, пред неколку недели интернет опсерваторијата во Стенфорд (СИО) укажа на бројни потенцијални безбедносни слабости во услугата. Сега, Clubhouse потврди дека доживеале нарушување на безбедноста и најавија дека презеле нови мерки за да избегнат слични инциденти во иднина.

Во изјавата дадена од Bloomberg од портпаролот на Clubhouse, беше наведено дека корисникот може да прима аудио во живо од повеќе приватни простории и да го пренесува на веб-страницата. Се наведува дека овој викенд инцидент бил можен благодарение на системот што го користел истиот комплет алатки JavaScript што се користел за составување на апликацијата Clubhouse на напаѓачот. Додека идентитетот на напаѓачот не е откриен, се нагласува дека овој корисник е трајно блокиран од апликацијата. Се разбира, овој развој ја потврди безбедносната загриженост што СИО ја покрена пред неколку дена. Една од нив беше дека идентитетот на корисниците и просториите за разговор на Clubhouse се пренесуваа во обичен текст наместо да се криптираат преку интернет.

СИО е Agora Inc со седиште во Шангај, од задниот дел на Clubhouse. Тој исто така сподели дека управувана е од иницијатива со име. Кинеската компанија вели дека „привремено“ чува сурови аудио податоци на своите сервери за обработка, но не елаборира колку трае овој процес. Дополнително, Agora Inc. Не споделува детали за безбедносните механизми и протоколи што ги воведе за да се спречат нарушувања на безбедноста.

Па, дали мислите дека Clubhouse е безбеден?

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments