Corsair произведе рам меморија од 6400 MHz!

Corsair 6400 MHz DDR5 RAM меморија одбројува за следната генерација на Intel и AMD системи.

Corsair сподели објава на блогот што ни дава идеја за тоа како ќе се претстават RAM-модулите на новата генерација DDR5. Компанијата исто така нагласува дека нејзините модули наскоро ќе бидат на пазарот. Компанијата споредува ширина на опсег на модулот RAM меморија 6400 MHz DDR5 со еден од модулите 3200 MHz DDR4. Производителот ветеран го зголеми пропусниот опсег на меморијата од 26 GB / s на 51 GB / s, што сугерира дека некои од идните комплети за меморија ќе работат на оваа висока фреквенција. Ова е импресивна бројка во споредба со основната брзина на часовникот на DDR5 со 4800 MHz, но новиот стандард ќе поддржува повисоки фреквенции до 8400 MHz.

Додека DDR4 поддржува максимален капацитет од 32 GB за DIMM, Corsair споменува дека новата генерација може да го зголеми ова четири пати на 128 GB. Во овој момент, да го потсетиме модулот RAM меморија на Асгард од 128 GB. Сепак, тешко е да се замисли дека таквата количина меморија ќе биде ефтина.

Исто така, ќе мора да почекаме и да видиме кога ќе се ажурира софтверот за да ја искористиме таа дополнителна меморија на системот. Дополнителниот ширина на опсег ќе овозможи поефикасно користење на мемориската шина во најдобрите гејмерски процесори во иднина.

Се чини дека Corsair ќе сподели повеќе за DDR5 во наредните месеци и ќе биде подготвен за објавување на процесорите на 12-та генерација на Интел Alder Lake на есен. Се разбира, нема да мора веднаш да се префрлите на DDR5. Се чини дека матичните плочи LGA 1700 се достапни и со DDR4. Од страната на AMD, ќе треба да се почека Zen 4, кој ќе пристигне кон крајот на 2022 година, за поддршка на RAM меморијата за следната генерација.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments