Климатските промени влијаат на големината на човечкиот мозок и тело!

Климатските промени, а особено температурата, се главните двигатели на промените во големината на телото во последните милион години, покажува новата студија.

Истражувачите на Универзитетот во Кембриџ и Тибинген објавија нова студија која ги разгледува климатските промени и како тие влијаат на големината на телото на Хомо сапиен и нашите антички предци. Истражувачите собрале мерења на големината на мозокот и телото од повеќе од 300 фосили од родот Хомо и ја реконструирале регионалната клима во светот во изминатите милиони години, комбинирајќи податоци за големината на телото и мозокот на античките луѓе за да ги утврдат климите во кои живеело секој фосил.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments