Дали кинескиот пазар на електрични автомобили доживува момент од победник?

Дали кинескиот пазар на електрични автомобили доживува момент од победник?

Како мноштво на кинески компании со список во САД, се враќаат на домашниот пазар стартот на кинески електрични возила Ли Ауто, неодамна објави дека поднел барање за почетна јавна понуда на САД, барајќи да ги наведе своите залихи.

Ова дојде две години откако најпознатиот старт во Кина излезе во јавноста на американскиот пазар. Xpeng Motors, стартот EВ со седиште во Гуангжу, во понеделникот објави дека собра околу 500 милиони долари во своето последно прибирање финансиски средства.Кинескиот пазар на ЕВ доживува тресење од пандемискиот мозочен удар.

 Продажбата на нови енергетски возила, вклучително и сите електрични, горивни ќелии и приклучоци-хибридни модели, се намали за 37,4 проценти од јануари до јуни од претходната година, според кинеската асоцијација на производители на автомобили. Но продажбата на премиум ЕВ се зголеми брзо со продажба на Tesla тројно.

Бидејќи планира да го засили производството, да ги прошири производствените капацитети и продавниците за малопродажба тој обезбедувањето пари е очигледна придобивка од излегувањето во јавноста.Истражувања покажаа дека инвеститорите се подготвени да го постават својот облог на компаниите ЕВ затоа што се убедени дека има светла иднина за електрични автомобили“, истакна тој.Кина го води светот во полнење на инфраструктурата од 2019 година, Кина ја води најголемата мрежа на електрична енергија ЕВ со над 1,2 милиони.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments