Дали термичките камери можат да помогнат да се забележи коронавирус?

Дали термичките камери можат да помогнат да се забележи коронавирус?

Според академиците кои го создадоа, системот може да придонесе за превенција и рано откривање на епидемиите на јавни места.Идеална употреба на технологијата би била во болниците да ги следат сите потенцијални знаци на инфекција кај пациентите и здравствените работници. 

Камерата за откривање на кашлица може да придонесе за превенција и рано откривање на епидемии на јавни места.Особено кога се применува во болничка просторија состојбата на пациентот може да се следи 24 часа на ден и да се поддржат поточни дијагностицирања додека се намалува напорот на медицинскиот персонал. 

Инженерите го развија моделот за да можат да класифицираат кашлица од само една секунда на звук.Кашлање и други звуци, како и звуци во позадина, сите беа влез за да се овозможи моделот и сеуште беше точен 87%.Камерата може да се следи локацијата на лицето кое кашлало и го брои бројот на кашлица во реално време.

Научниците сугерираат дека софтверот може да се испорача на јавни места, како што се училишта,канцеларии и ресторани, за да се обидат да се идентификуваат луѓето кои често кашлаат.  

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments