Дали вашата батерија на iPhone е здрава?

iphone-battery-health

Пред неколку години без знаење или согласност на нивните сопственици. „Епл“ на крајот се чисти, објаснувајќи дека како здравјето на батеријата во внатрешноста на  деградира, компанијата решила да ги забавува перформансите со цел да избегне случајни исклучувања и други потенцијални проблеми. После повратниот удар, „Епл“ додаде опција за здравјето на батеријата на iPhone, откривајќи колку добро – или лошо – функционира батеријата на вашиот iPhone и ви дозволува да знаете кога е време батеријата да биде заменета. Сега, истата алатка за проверка на батеријата доаѓа на Apple Watch OS7  , додека MacOS Big Sur ќе добие нова статистика за батерии оваа есен. Еве како да пронајдете повеќе увид во долговечноста на батеријата и како ќе ги користите новите алатки за батерии Mac откако ќе пристигнат. 

здравје iphoen-батерија-здравје

Проверете го статусот на батеријата на вашиот iPhone

Процесот за проверка на батеријата на вашиот iPhone е исто толку јасен како што беше кога Apple за прв пат ја претстави функцијата во 2018 година. Следете ги овие чекори на вашиот iPhone:Отворете ја апликацијата Settings потоа надолу и изберете Батерија .Допрете го здравјето на батеријата , каде што ќе најдете извештај со кој се детализира процентот на здравјето на вашата батерија и како и сите предложени чекори што може да ги преземете за да ги подобрите перформансите. Ако iOS преку својата дијагностика утврди дека ви е потребна нова батерија, софтверот што забавува перформанси ќе започне.

батерија-здравје-јаболко-часовник

Погледнете ја историјата за употреба на батеријата на вашиот MacBOOK

Apple носи нови алатки кои ќе ви помогнат да откриете кои апликации го трошат вашиот MacBook.Ова е прв пат ваков вид на информации да е достапен на Mac, овозможувајќи ви да ја видите употребата во последните 24 часа или 10 дена.Еве што да направите.

Отворете ги параметрите на системот, или со кликнување на логото на Apple во лентата со мени на горниот дел од вашиот екран или во менито Апликации. 

Кликнете на опцијата Батерија . 

Новиот дел за батерии ќе ја графилира и графификува вашата употреба на батеријата, слично на она што го гледате во iOS или iPadOS, во моментот, дозволувајќи ви да знаете дали има апликација што работи во позадина и предизвикува вишок на мозоци. 

Ако сакате да го гледате здравјето на батеријата во моментов, можете да го отворите System Preferences ( Посакувања на системот)> Заштеда на енергија и да кликнете на копчето Здравство на батеријата на дното на прозорецот. Seeе го видите здравствениот статус на батеријата на вашиот Mac, како и да имате можност да го исклучите управувањето со здравјето на батеријата; функција која ќе ги прилагоди перформансите и максималното полнење на батеријата на MacBook, врз основа на тоа како го користите вашиот лаптоп.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments