Данска се подготвува да го изгради првиот енергетски остров во светот!

Данска се подготвува да го изгради првиот енергетски остров на светот во Северното Море. Енергетскиот остров, кој ќе има капацитет да генерира енергија за 3 милиони домаќинства, е исто така најголемиот градежен проект што Данска го реализирала некогаш.

Многу земји во светот започнаа да прават големи чекори кон иднината поради климатската криза што ја доживува нашата планета. Особено европските земји се водечки земји во овој поглед и се прават сериозни инвестиции за зелената енергија.

Данска е една од овие земји. Данска се подготвува да го спроведе својот прв голем проект во рамките на студиите за климатскиот закон, кои ги презема за да ги намали емисиите на стакленички гасови во земјата за 70 проценти до 2030 година и да достигне нула ниво на јаглерод во 2050 година. Гигантскиот енергетски остров што ќе се гради во Северното Море ќе генерира енергија со ветерни турбини. Данска, исто така, во декември минатата година објави дека ги запре сите активности на истражување нафта и гас во Северното Море според истиот закон.

Danimarka enerji adası

Големината на енергетскиот остров, кој ќе биде изграден во Северното Море со отвор на 80 км од земјата, првично ќе биде со големина на 18 фудбалски игралишта, приближно 120 илјади квадратни метри. Сепак, потоа, големината на островот се очекува да се зголеми на 460 илјади квадратни метри. Островот, кој ќе се реализира со буџет од 34 милијарди долари, ќе служи како центар за 200 гигантски ветерници.

Островот, кој ќе генерира енергија со користење на морски ветрови, ќе може да обезбеди енергија на 3 милиони домаќинства. Покрај тоа, Велика Британија, Германија и Холандија исто така ќе можат да имаат корист од овој енергетски остров, иако тој сè уште не е формално утврден. Предвидениот датум за завршување на проектот е 2033 година.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments