Испораките со DDR5 RAM меморија се очекува да ги надминат тие од DDR4 до 2023 година!

Според извештајот на Yolle Developpement, пратките со DRR5 RAM меморија се очекува да го надминат DDR4 до 2023 година.

Објавен е важен извештај за DDR5 RAM технологијата, за која ќе зборуваме почесто во наредните години. Извештајот, послужен од Yolle Developpement, сугерира дека DDR5 мемориската технологија ќе биде усвоена од корисниците прилично брзо во споредба со DDR4, а пратките со DDR5 RAM меморија ќе го надминат DDR4 до 2023 година.

Според извештајот на истражувачката компанија, DDR5 се очекува да се користи пошироко на пазарите на претпријатија и сервери во 2022 година. Потоа, во 2023 година, се предвидува дека оваа мемориска технологија ќе се појавува почесто кај паметните телефони, лаптопите и десктоп компјутерите, освен во мејнстрим пазарот. Нагласувајќи во истиот извештај дека ќе се случи многу брз премин од DDR4 на DDR5 во 2023 година, истражувачката компанија очекува пратките на DDR5 да го преземат водството.

Ако ги погледнеме податоците за истражувањето во табелата, стапката на усвојување на DDR5 се очекува да скокне на 25 проценти во 2022 година и на 50 проценти во 2023 година. Исто така, се нагласува дека од 2024 до 2026 година, приближно 90 проценти од пазарот ќе прифати DDR5 и DDR4 ќе продолжи да се користи од само 5 проценти во овие години.

Како што знаете, DDR4 меморијата, која за прв пат беше објавена во 2013 година, по 3 години успеа да го зголеми својот удел на пазарот на 50 проценти. Потоа, во 2019 година, уделот на пазарот на DDR4 се зголеми на 90 проценти.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments