ДО 2025 ГОДИНА ЌЕ БИДАТ ИЗГУБЕНИ ДУРИ 85 МИЛИОНИ РАБОТНИ МЕСТА, И ТИЕ СЕ ЕДИНСТВЕНИТЕ ВИНОВНИЦИ ЗА ТОА.

Добредојдовте во светот на напредната технологија и роботиката, во која роботска рака се заканува целосно да ја замени човечката.

Прогнозата на Светскиот економски форум (СЕФ), за доминацијата на роботите во иднина, може да дојде во најлошото време, со оглед на тоа што светската економија е веќе драматично загрозена поради влијанието на пандемијата.

Имено, милиони луѓе останаа без работа, бројни работни места беа изгубени, а закрепнувањето е бавно и неизвесно. Покрај сето тоа, има и вест дека во следните пет години – дури 85 милиони работни места во средни и големи компании ќе бидат изгубени, поради присуството на роботи кои ќе ја променат човечката работна сила.

Според Ројтерс, истражувањето спроведено во 300 светски компании покажува дека во четири од пет администрации, тие ги забрзуваат плановите за дигитализација на работата и примена на нови технологии. Ова ги поништува придобивките од вработувањето остварени пред 13 години.

На овој тренд дополнително влијаеше и „ковид-19“, поради што милиони вработени најпрво започнаа да работат од дома и се оддалечуваат едни од други, и ако земеме предвид дека во 2021 година ќе биде нешто „завиено“ во оваа криза – тогаш е јасно зошто компаниите брзаат да ги заменат луѓето со роботи и непречено да го продолжат својот бизнис.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments