Доделена првата награда на меѓународен натпревар по фотографии за екологија

Доделена првата награда на меѓународен натпревар по фотографии за екологија

Впечатлива слика на прекрасно пиле фрегат при умирање на вирусна инфекција во Француска Гвајана е наградена со прва награда на меѓународен натпревар по фотографија за екологија.

Победничката фотографија снимена од Дејвид Костантини од Muséum National d’Histoire Naturelle во Париз, го прикажува јасни знаци на вирусна болест од која тешко дека ќе се опорави. Конкурсот беше создаден за да им даде шанса на еколозите да ги споделат своите вештини за истражување и фотографирање и да го прослават пресекот на уметноста и науката.

Низ слики се покажани убавината и разновидноста на животот на нашата планета. Главниот вицешампион беше шарена слика на шумски зелен гуштер кој мери до 25 инчи од главата до опашката се наоѓа во ридовите на Индија. Една од многу пофалените слики беше слика на женски мајмун Гелада пронајден само во етиопските висорамнини.

0 0 vote
Article Rating

Поврзани вести

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments